Wat is kendo?

Het is onmogelijk om volledig en precies uiteen te zetten wat kendo is. De enige manier om kendo echt te leren kennen is naar een dojo gaan, het uitproberen en vervolgens kendo te beoefenen, te bestuderen en te beleven... een leven lang.

Uitrusting

Er wordt gevochten met een bamboe zwaard (shinai). De uitrusting bestaat uit Men (hoofd- en keelbescherming), Kote (polsbescherming), Do (bescherming van het bovenlichaam) en Tare (heupbeschermer).

Technieken

Er zijn een viertal basistechnieken: Men (slag naar het hoofd), Kote (slag naar de pols), Do (slag naar de zijkant van het lichaam) en Tsuki (steek naar de keel). Deze delen van het lichaam zijn goed beschermd.
Verder zijn er combinaties van technieken mogelijk. Alleen met deze technieken kan je in een wedstrijd ook punten scoren.
Concentratie

Bij kendo moet je heel geconcentreerd zijn. Een moment van concentratieverlies betekent verliezen. Je moet proberen je tegenstander te laten doen wat jij wilt, uitlokken, zodat je altijd klaar bent om daar je antwoord op te geven. Kendo zorgt voor een betere lichaamscontrole, maar ook voor concentratievermogen, lichaamshouding en zelfdiscipline. De beheersing van de geest.
Kiai

Wat bij kendo direct opvalt, is het geschreeuw (kiai). Deze kiai heeft een drietal functies. De belangrijkste is om je ademhaling goed te reguleren. Bij een slag moet je tegelijker tijd een kiai geven (en met de voet op de vloer stampen). Doordat je inademt voor je slag, adem je op het juiste moment in en uit. Verder kan je met je kiai je tegenstander imponeren, maar ook jezelf oppeppen.


Kendo is dan ook veel meer dan enkel maar een sport. De All Japan Kendo Federation definieerde in 1975 het concept van kendo als volgt: “het vormen van het menselijk karakter door het toepassen van de principes van het Japanse zwaard”.